Buiten willen gaan wonen


Behoefte aan ruimte, rust en verbinding zijn belangrijke universele behoeftes voor mij op dit moment.

Nu wonen we in een rijtjeshuis in Almere. Het huis heeft een woonoppervlak van 135 m2 inclusief de inpandige garage. De tuin is 50 m2 en grenst aan een gezamenlijke binnentuin. Deze binnentuin is eigendom van de gemeente en wordt door de gemeente onderhouden. Er zijn twee bossages met verschillende struiken, er staan verspreid berkenbomen en er is een groot grasveld. 35 huishoudens die eromheen wonen mogen gebruik maken van de binnentuin. Onze kinderen spelen er elke dag dat het droog weer is en we thuis zijn.

Ik zou graag meer buiten willen wonen. Met een grote tuin. Ik heb behoefte aan ruimte. Mijn wens is dat ik in die grote tuin een grote moestuin kan hebben. Formaat? Om te beginnen 100 m2. Zodat ik niet ergens heen hoef te gaan om mijn groentes en fruit te oogsten. Dat ik het hele seizoen lang, vlak voor het avondeten nog wat tomaten, uien en worteltjes uit de tuin kan trekken om in een stoofpotje te verwerken. Dat zou mijn behoefte aan gemak en rust vervullen. Het werken buiten in de tuin zal mijn behoefte aan licht, lucht en ontspanning vervullen.

Mijn man heeft zijn eigen bedrijf in Dronten. Daar werkt hij 5 dagen per week. Hij fietst 3 tot 4 dagen per week van huis naar werk en terug. Als we ergens anders willen gaan wonen dan voelen we ons wat betreft reistijd gebonden aan een straal van 40 km rondom Dronten. Een beetje een leuk sfeervol en betaalbaar boerderijtje kun je wel vinden in die straal. Vooral als ik richting Zwolle kijk. Maar ja, dat is wel een stuk verder van Amsterdam waar ik geregeld ben. En zo’n lief leuk boerderijtje op het platteland, daar zal ik me gauw eenzaam gaan voelen met weinig gelijkgestemden in de buurt. En buren die best wel heel ver weg wonen. Dan vervuld dat wel mijn behoefte aan ruimte en rust, maar niet mijn behoefte aan verbinding. Ik zal me heel eenzaam kunnen gaan voelen.

CvdB9316_15175-2

CvdB_01827

 

We schaatsen graag in de winter. Nu liggen de Oostvaardersplassen op 15 fietsminuten afstand van ons huis. Het water is daar zo ondiep dat het als een van de eerste natuurwateren in Nederland dichtgevroren en schaatsveilig is. Zoiets zou ik wel graag weer in de buurt willen hebben.

3108Kinderen0556

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

We hebben nu 10 zonnepanelen op ons platte dak. Die zijn 7 jaar oud. En we hebben een zonneboiler (nog niet op de foto). Daarmee is ons huidige dak vol. We kunnen zo ongeveer de helft van ons jaarlijks electriciteitsverbruik uit de zon halen. We zouden graag met efficiëntere (dus nieuwe techniek) zonnepanelen al ons electriciteitsverbruik uit de zon willen kunnen halen. Dat zou kunnen op een ander huis met een groter dak. Liefst een huis met een dak van 35˚. Dit is de meest ideale montagehoek voor zonnepanelen. Zo’n lieflijk oud boerderijtje heeft dat niet. Dan zou een nieuw huis bouwen een betere optie zijn. Maar dan wel betaalbaar en met veel groen.

CvdB01258_17009

Dan lezen we over Almere Oosterwold. Wauw. Betaalbaar een heel groot kavel kunnen kopen en met weinig regels een eigen huis kunnen bedenken. Het gebied zal zijn groene en argrarische karakter blijven behouden. En dat op slechts 35 km van Amsterdam en 35 km van Utrecht. Die grote tuin is een mogelijheid. Net als mijn wens om buiten te wonen in de buurt van een grote stad. En op fietsafstand naar Dronten voor mijn man. Nog steeds vlakbij de Oostvaardersplassen en dan ook bij het Naardermeer. Mijn kinderen zijn nu al heel blij dat ze weten dat Oosterwold dichterbij Oud Valkeen ligt dan Almere Buiten. Mijn creativiteit begint te stromen. Nou die behoefte aan verbinding nog zien te vervullen. We zouden met een paar huishoudens tegelijk daar kunnen gaan bouwen en wonen. Ik ga deze mogelijkheid onderzoeken.

Ik wil een dorp oprichten. Met gelijkgestemden. Met als basis geweldloos communiceren en sociocratische besluitvorming. Er wonen mensen die de intentie hebben om gebruik te maken van lokale (hulp)middelen om te bouwen en te leven en gebruik maken van duurzame energiebronnen. Met aandacht voor een bewuste levensstijl.

In relaties heb ik behoefte aan veiligheid en harmonie. Voor mij betekent dit, dat ik het vertrouwen heb in de ander dat die mij ziet zonder te oordelen over mij. Dat ik het vertrouwen heb dat de ander empathisch naar me kan luisteren. Dat er bij conflicten naar elkaars behoeften geluisterd wordt en dat deze in overweging genomen worden. Mijn wens is dat er, bij anderen waarmee ik dagelijks om zal gaan, daarom de intentie is om zich te verdiepen in geweldloos communiceren. Dit is voor mij een strategie om zorg te dragen voor mijn behoefte aan veiligheid en harmonie. Het is geen eis, maar een verzoek aan de huishoudens die in het Giraffendorp willen bouwen.

Met wie zouden we daar gaan wonen? Hoe gaat het giraffendorp eruit zien? Waar komt het Giraffendorp? Wanneer wonen we er? Dat is het proces waar ik de komende maanden in zal zitten en dat hier te volgen is.