presentatie Giraffendorp in Oosterwold


Op donderdag 30 juli 2015 hebben we een extra presentatie of het Giraffendorp en rondleiding door Almere Oosterwold gepland. Nadat ik de presentatie tijdens kampeerweek APfes en TOcamp had gegeven zijn er een paar gezinnen die ook interesse hebben. En de tijd dringt. We verwachten van de geïnteresseerden dat ze voor 15 augustus de defnitieve knoop doorhakken, duidelijkheid hebben over hun financiële status en weten hoe groot ze willen dat hun kavel wordt. Want we willen rond 1 september de intentie-overeenkomst met de gemeente tekenen. Die afspraak wordt pas gepland als de gemeente de definitieve tekening van het Giraffendorp heeft ontvangen.

De rondleiding die ik al eerder met individuele gezinnen heb gedaan wil ik nog een laatste keer doen voor geïnteresseerden. Dezelfde avond terug van de kampeerweek plan ik de rondleiding met twee geïnteresseerde gezinnen op de donderdag in diezelfde week. De dagen voorafgaand aan die donderdag wordt ik overspoeld met reacties en vragen van nieuwe geïnteresseerden via email, via de Oosterwold Facebook groep en via Facebook PM. Ik besluit om naast de rondleiding ook de presentatie nog een keer te doen. Uiteindelijk zullen we op donderdag 30 juli met 22 volwassen en een hele groep kinderen zijn.

Ik voelde me overweldigd door de enorme reacties en het enthousiasme in zo’n korte tijd. Ik voelde me gespannen dat ik nu zoveel dingen tegelijk aan het doen ben. De communicatie met de gemeente, de communicatie met de deelnemers in het Giraffendorp, de rondleiding en presentatie voorbereiden en alle vragen beantwoorden. Ik voelde me ook onzeker dat ik de meesten van de geïnteresseerden nog niet ken en niet weet hoe ver ze in het proces zijn en wat hun intentie is om in het Giraffendorp te willen gaan wonen. Daarnaast voelde ik me enorm energiek omdat het mij inspireert dat anderen mee willen doen met mijn droom.

Ik heb behoefte aan betrokkenheid en ondersteuning. Betrokkenheid dat degenen die in gaan stappen een grote mate van zelfstandigheid hebben, wat betreft het uitzoeken van alles. En dat geïnteresseerden met een 100% overtuigde ja instappen. Ondersteuning omdat ik die community die we straks hebben nu al wil ervaren. Ik wil het niet in m’n eentje doen.

Mijn doel is om iedereen informatie te geven en vragen te beantwoorden. We willen weten of het klikt en we willen weten wat de verwachtingen van iedereen zijn.

We verzamelen ons op de carpoolplek bovenaan de afrit Almere Buiten West aan de A27. Voor een voorstelrondje is het te veel herrie daar dus rijden we in colonne over de Kievitsweg naar de Tureluurweg.

CvdB_22242

We beginnen op de Kievitsweg met een voorstelrondje en wat uitleg over de geplande en reeds aanwezige faciliteiten in naburig Almere Nobelhorst. De kinderen nemen al meteen de avontuurlijke route door de groenbemesting.

CvdB01440_22159

CvdB01443_22162

Vervolgens rijden we via de Vogelweg naar de parkeerplek in de punt van het akker waar het Giraffendorp zal ontstaan. De hoek in het akker waar het initiatief Bosveld binnenkort zal gaan starten met de bouw. Bijgestaan door toekomstige buren Wim en Anouk presenteren Theo en ik de informatie die in de structuurvisie staat, de schetsplattegrond, onze planning, een financieel voorbeeld, beantwoorden we vragen en bekijken we het akker ook nog vanaf de Tureluurwegzijde.

CvdB15_22153

CvdB01453_22174

CvdB_22154

CvdB01480_22201-bewerkt

De biologische bietjes in de grond die straks onze moestuin zal worden zien er goed uit. Op de grond in Almere Oosterwold wordt al zo’n 15 jaar biologische landbouw geteeld. We komen straks dus op fijne schone grond terecht.

CvdB01507_22228

 

Naast uitleg van de regels uit de structuurvisie, presentatie van de planning en een overzicht van de ingeschatte kosten, zijn dit de belangrijkste dingen die we bespreken:

verwachtingen
1. We zijn geen projectontwikkelaars. We verwachten grote mate van zelfstandigheid wat betreft:
– het organiseren van vergunningen
– het puzzelen met de regels uit de structuurvisie
– de indeling van je eigen kavel
– het (laten) bouwen van je eigen huis
2. Volledig overtuigde ja op 15-8 want uitstappen heeft gevolgen voor degenen die overblijven en je bent zelf het reeds geïnvesteerde geld kwijt.
3. Op 15-8 duidelijkheid wat betreft financiële haalbaarheid. D.w.z. een bewijs waarmee kunt aantonen dat je genoeg geld kunt uitgeven.
4. We kunnen nee zeggen tegen je deelname aan het Giraffendorp.
5. We tekenen onderling een intentie-overeenkomst zodat het duidelijk is welke afspraken we met elkaar maken.

planning
– We hebben haast omdat we verwachten dat de grondprijs omhoog gaat. Het proces kan misschien wel sneller gaan dan nu gepland.
– We gaan samen de eerste twee stappen (intentie-overeenkomst en anterieure overeenkomst) aan. De volgende stap mag je 2 jaar over doen. Voordeel van meteen mee gaan is meeliften op het organiseren van gezamelijke doelen en kostenbesparing.

financien
– wie heeft uitgezocht of het financieel haalbaar is?
– de bijdrage aan de VVE en de exploitatiekosten zijn niet terug te halen. Kavel vervalt weer terug aan de gemeente

Nu een week na de presentatie voel ik me moe van de drukke week, nieuwsgierig wie er ja gaan zeggen en voel ik me ook ongeduldig. Ik wil heel graag beginnen. Marshall Rosenberg zei: “impatience means passion for life” <3