ontwerpvoorstel Giraffendorp


Vorige week hadden we weer een afspraak bij de gemeente Almere met Esther Geuting, de gebiedsregisseur Oosterwold. Een verslag hiervan volgt in een ander blog.

Tijdens het gesprek presenteerden we het ontwerp van het Giraffendorp zoals we dat graag willen gaan uitvoeren. Dit ontwerp hebben we binnen 2 weken met veel overleg onderling tussen de bewoners van het Giraffendorp voor elkaar kunnen krijgen. Vele uren bellen, Skypen, mailen en posten op ons eigen forum heeft iedereen daar ingestoken. Dat maakte dat er steeds meer verbinding onderling ontstaat.

Het was een enorme puzzel. Er waren vooraf wensen voor locatie ten opzichte van de zonstand en voorkeuren qua locatie om naast bepaalde gezinnen te kunnen wonen. Ook voor de vorm van individuele kavels waren er wensen zoals wel of geen scherpe punten, wel of geen rondingen, wel of geen recht kavel. En bijna iedereen wil een ander formaat kavel. Daarnaast was de totale dorpsvorm ook een hele puzzel.

De plattegrond teken ik (opgeleid als grafisch ontwerper) in Adobe Illustrator. Dat is mijn toverdoos. Zo heb ik een vectorbestand dat ik onbeperkt kan schalen. Vervolgens kan ik dat bestand straks voor de gemeente afdeling Gronduitgifte converteren naar een werkbaar CAD-bestand (*.dgn of *.dxf). Ik ben enorm blij met de ontdekking van de Path Area plugin in Adobe Illustrator. Hiermee kan ik met 1 muisklik de oppervlakte zien van een willekeurig gevormd vlak. DIt heeft het tekenen van de plattegrond een stuk gemakkelijker gemaakt.

Uiteindelijk zijn we er wat betreft het percentage verplichte openbare verharding nog niet uitgekomen. In dit voorbeeld hebben we te veel openbare verharding. Dat is iets waar we nog aan door gaan schaven en puzzelen. En wij zijn niet de enige initiatiefnemers die hiermee in de knoop komen. Ook Bouwen in Oosterwold komt niet uit.
Met de indeling en vorm zijn alle bewoners helemaal (meer dan) blij. Het voorstel om een 6-hoekige of perfect rond ontwerp te maken werd door de meesten gelukkig gelijk afgeschoten bij het zien van onderstaand ontwerp.

OntwerpGiraffendorp14

 

LegendaOntwerpGiraffendorp14

 

De gemeente heeft zijn bedenkingen bij deze organische vorm. Met name de reststukken die links en rechts van ons dorp overblijven. Daar grenzen buren die al een intentie-overeenkomst hebben en die een recht kavelstuk ingetekend hebben. Het is de vraag of de overgebleven grillige stukken op deze manier nog verkoopbaar zijn. De gemeente zal met het Rijk overleggen of deze stukken recht moeten grenzen aan de buren. Het scheelt al iets dat de ouders van een van onze initiatiefnemers een aangrenzend stuk grond willen kopen. En dat de onderzijde niet recht is is geen probleem, want daar zijn nog geen initiatieven gereserveerd. Wordt vervolgd.