het ontwerp van ons huis


We zijn er eindelijk uit. Het ontwerp van ons huis. We zijn het zelf gaan ontwerpen. We zijn creatief en eigenwijs genoeg om zelf te bedenken wat we willen. Daarnaast scheelt het zo’n E10.000 als we geen architect inhuren.
Er is geen welstand en we hebben in Oosterwold eigenlijk met heel weinig regel te maken als je het vergelijkt met een willekeurig ander zelfbouwproject in Nederland. Er is dus veel vrijheid. We ontdekten dat bedenken wat we willen nog niet zo eenvoudig is, als alles mogelijk is (binnen een bepaald budget). We hadden een blanco vel voor ons liggen. We begonnen echt met niks. Al snel konden we een aantal ontwerpprincipes en wensen opschrijven waar we tijdens het ontwerpproces houvast aan hadden.

We zijn eerst gaan ontwerpen met pen en papier. Al gauw ging ik over op Adobe Illustrator en is Theo online gaan ontwerpen in Sweet Home 3D.

Wist je dat kapla bedacht is door iemand die zijn eigen huis aan het ontwerpen was en plankjes daarvoor nodig had?

Wist je dat kapla bedacht is door iemand die zijn eigen kasteel aan het ontwerpen was en ontdekte dat plankjes daarvoor handiger waren dan blokken uit een blokkendoos?

huis20txt
De bouw van ons huis wordt straks uitgevoerd door een houtskeletbouwer. We gaan in zee met Prefab Biddinghuizen. Een bouwbedrijf gerund door drie broers met ieder hun specialiteit in de houtskeletbouw. De gepensioneerde vader van deze broers is architect en heeft halverwege het proces met ons meegekeken. Hij kwam met het idee om de slaapkamers als aparte vleugel te maken zodat de blokkendoos wat meer variatie aan de buitenkant krijgt en het geen blokkendoos meer is. Verspringing in de gevel erin brengen was een grote wens van mij.

We zijn uitgegaan van de volgende ontwerpprincipes:
– Enkele woonlaag want een trappenhuis is loze ruimte en gaat wel van het toegestane BVO af. De regel dat je maar 1/8 van je kavel mag bebouwen, waarbij woonlagen opgeteld worden, maakt dat het qua toegestane BVO niet uitmaakt of je enkel- of meerlaags gaat bouwen. Bovendien is eenlaags bouwen goedkoper omdat het huis lichter is dus de constructie is eenvoudiger en er hoeft minder diep geheid te worden.
– Ruimtes waar warm water nodig is, zo dicht mogelijk rondom de technische ruimte zodat het warme water een zo kort mogelijke weg hoeft af te leggen.
– Veel daglicht in de woning. Veel ramen dus, maar niet het maximale aan raamoppervlakte. Want ramen (zelfs triple glas) hebben een slechte isolatiewaarde. Bovendien zul je in de Nederlandse zomer enorm je best moeten doen om de zonnewarmte buiten te houden als je veel glasoppervlakte hebt op het zuiden.
– Er komt een woning voor oma tegen ons huis aan. Deze heeft een eigen voordeur nodig. En zal binnendoor verbonden zijn met de hoofdwoning door middel van een hal.
– Woonkamer en open keuken op het zuiden.
– Woonkamer deels op het westen.
– In de woonruimte een deel voor de kinderen die meestal in dezelfde ruimte willen zijn als de ouders.
– Keuken met uitzicht richting de tuin en binnentuin.
– Zo weinig mogelijk gang, want dat is toch maar loze ruimte.

En tadaa, hier is ons huis. Het formaat en de vorm van de ramen gaan we nog definitief bepalen. Ook de plek en de draairichting van de binnendeuren ligt nog niet vast. Een paar binnendeuren zouden we als schuifdeur willen uitvoeren. Extra daglicht zal via solatubes in het plafond binnen komen.

CvdB3095_25292-2

Er wordt door de kinderen al uitgebreid gespeeld met de maquette. Zo kunnen ze al wennen aan het nieuwe huis.

Zicht op de westzijde met links de slaapvleugel en rechts het zitgedeelte van de woonkamer. In de slaapvleugel twee slaapkamers en de werkkamer met uitzicht op het westen. Aan de oostzijde zitten een slaapkamer, de logeerkamer en de badkamer. De woonkamer heeft openslaande deuren die uitkomen op de veranda met uitzicht op de ondergaande zon.

Ik ben erg visueel ingesteld maar ik vind het lastig om vanaf een 2D scherm een voorstelling te maken van iets dat 3D is. Daarom heb ik van golfkarton (uit een doos van de supermarkt om de hoek) een maquette gemaakt. Ik maakte ‘m op Playmobilformaat. Ik ben er van uitgegaan dat de lengte van de volwassen Playmobil figuurtjes in werkelijkheid 1,80 m is.

CvdB0552_25323

Eerst in de juiste verhouding uitprinten, uitsnijden uit golfkarton en aan elkaar plakken.

Zie je me al staan in de keuken? Met uitzicht op de tuin en de binnentuin. De kinderen zijn binnen aan het spelen in de speelhoek met verhoogde loungehoek.

Zie je me al staan in de keuken? Met uitzicht op de tuin en de binnentuin. De kinderen zijn binnen aan het spelen in de speelhoek met verhoogde loungehoek.

Openslaande deuren naar het terras en hoge ramen bij de eettafel aan de zuidkant.

Openslaande deuren naar het terras en hoge ramen bij de eettafel aan de zuidkant.

CvdB3180_25320

Zicht op de westzijde met links de slaapvleugel en rechts het zitgedeelte van de woonkamer. In de slaapvleugel twee slaapkamers en de werkkamer met uitzicht op het westen. Aan de oostzijde zitten een slaapkamer, de logeerkamer en de badkamer. De woonkamer heeft openslaande deuren die uitkomen op de veranda met uitzicht op de ondergaande zon.

Aan de zuidoostkant de woning voor oma met een eigen voordeur en openslaande deuren naar de tuin.

We willen een huis dat, binnen ons budget, zo energiezuinig mogelijk is. We houden niet alleen bij de keuze van de technische installatie, maar vooral ook bij het ontwerp daarom zoveel mogelijk rekening met de EPC-waarde. De EPC-waarde is de Energie Prestatie Coëfficiënt zoals vastgelegd is in het bouwbesluit. Die geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Deze waarde mag maximaal 0,4 zijn, anders krijg je geen bouwvergunning.
Van invloed op deze EPC-waarde zijn:
– de isolatiewaardes van vloer, dak en ramen,
– de soort verwarmingsinstallatie,
– de afstand van de technische ruimte tot de badkamer en keuken,
– of je zonnepanelen en een zonneboiler hebt.
We vinden het in het ontwerp van ons huis belangrijk dat de warmwaterleidingen vanaf de technische ruimte een zo kort mogelijke weg hoeven af te leggen. Dit is positief van invloed op de EPC-waarde van het huis.

In de eerste ontwerpfase was het huis een langgerekte blokkendoos met aan de zuidzijde de woonkamer, de keuken en oma’s woonruimte en aan de noordzijde alle slaapkamers en de badkamer. Vervolgens gingen we na een gesprek bij Prefab Biddinghuizen verder met het ontwerpen waarbij de slaapkamers in een aparte vleugel kwamen te liggen. We gingen nog wat schuiven met muren zodat er voor ons wat meer variatie en logica in de indeling komt.